top of page
  • Foto van schrijverVosjes

Vosje 3. Verwarrende tijden!

Bijgewerkt op: 21 nov. 2020

Corona, Black lives matter, Trump, Airbadminton, eindelijk 1 juni etc


Waar ik normaal gesproken, geheel eigenzinnig en op persoonlijke titel, weliswaar me verschuilend achter een soort pseunoniem, schrijf over badminton in het algemeen en over Novum in het bijzonder, ligt dit in deze periode toch even anders. Als je sport kun je heerlijk in je flow zitten met de daarbij behorende bewustzijnsvernauwing. Dit is natuurlijk ook de reden dat je je dan voornamelijk goed op de shuttle kunt concentreren en de wereld om je heen heerlijk kunt vergeten. Wel handig als je ook nog een beetje oog hebt voor je partner in het veld maar deze focus verbetert je spel, je resultaten en je spelplezier en daarmee ook je succesbeleving!

Persoonlijk kick ik behoorlijk op de schijnbaar onmogelijke te halen shuttle, die ik dan in duikvlucht net boven de grond nog weet te halen......................... En wanneer ik dan ook nog de shuttle uiterst kort terug weet te plaatsen en zodoende een direct punt scoor.........; op sportgebied is dit voor mij de ultieme sensatie.!! Bij een dergelijke 'bal', zeker als de tegenstanders dan ook nog als versteend staan te kijken zo van dit geloof je toch niet.....dan schalt mijn overwinningskreet luid, zeer luid zeggen sommigen, door onze prachtige sporthal en galmt nog enige tijd na. Heerlijk gewoonweg, daar doe ik het allemaal voor :) :) :)

Nu lukt dit uiteraard niet ieder potje, ook niet iedere week, maar een aantal keer per seizoen gelukkig wel en dat maakt alle slechte potjes en verliespartijen ineens allemaal weer goed.


Nu zijn we sinds half maart gelocked en mogen we onze sporthal niet meer in. Weg spel, concentratie en focus. Je hebt misschien meer oog voor de wereld om je heen. Corona is de grote spelbreker, er is bijna geen mens die chocola kan maken van wat Trump allemaal roept en twittert, hebben we het zoveelste blanke lid van een Amerikaans politiekorps een dodelijke arrestatie op internet zien plegen van een donkere mede-Amerikaan, stonden er 5000 verontwaardige demonstranten op de Dam hun afschuw hierover kenbaar te maken, terwijl ze de 1,5m grens ruim overschreden, hebben we wederom een opvallend warm en zonnig voorjaar met water tekort, vullen veel gezinnen tijdelijke zwembaden met duizenden liters drinkwater en zo kan ik nog wel even doorgaan.


Kortom het leven buiten de sporthal gaat gewoon door en nu we minder afleiding hebben door onze geliefde badmintonsport komt dit misschien nog meer op ons af dan normaal. Uiteraard zal dit voor iedereen anders liggen, zeker wanneer ziekte of het overlijden van familieleden jezelf of je dierbaren treft. Dan verdwijnt het badmintonnen samen met veel andere zaken sowieso naar de achtergrond. De loop der dingen.


Als bestuur proberen wij tegen deze achtergrond de ontwikkelingen te volgen en voor onze leden datgene te doen waarvan wij denken en hopen dat onze leden dat van het bestuur verwachten. Uiteraard is het onmogelijk om iedereen, ook al gaat het misschien maar om een groep van zo'n 40 personen, helemaal tevreden te stellen. Als dat je doel is dan doe je het bij voorbaat al fout. Normaal houdt een vereniging jaarlijks een ALV om de beste koers te bepalen. Nu hadden wij besloten een enquete te sturen naar alle leden ter vervanging hiervan, maar de recente ontwikkelingen hebben dit gedeeltelijk ingehaald. Misschien doen we dit alsnog en misschien houden we wel een ALV in juni. Of in juli, want voor veel mensen komt vakantie dit jaar waarschijnlijk te vervallen of in een andere vorm. Tenminste als een ALV onder culturele bijeenkomsten valt. Dan mag het tot maximaal 30 personen in juni. Komen er meer leden, zal je net zien, dan vergaderen we naast de ramen en kan de groep boven de 30 van buiten mee vergaderen. Soms moet je creatief zijn. Maar houden we hem in juli dan mag het tot 100 personen binnen.


Inmiddels is George Floyd overleden omdat de agent totaal onnodig lang met zijn knie op de nek van Floyd bleef zitten. Dit terwijl Floyd amechtig bleef roepen: I can't breath!" Ondertussen keek een collega-agent zonder iets te doen toe. Heel begrijpelijk dat hier tegen geprotesteerd wordt in veel steden in de VS. Zo ook in Amsterdam. De driehoek van onze hoofdstad had gerekend op zo'n 300 demonstranten, maar er kwamen er 5000. Op één geplakt op De Dam. Hier is nu veel kritiek op en Femke Halsema ligt onder vuur.


Gelukkig staat inmiddels wel zo goed als vast dat buiten de kans op besmetting erg klein is. Want zoals altijd wanneer je ergens geen verstand van hebt of iets nieuw is kun je alleen op deskundigen afgaan. Maar wie is er daadwerkelijk deskundig en als de adviezen van de deskundigen soms lijnrecht tegenover elkaar staan, wie moet je dan geloven? Erg lastig, maar omdat het hier om de volksgezondheid gaat en zelfs om mensenlevens kun je volgens mij niet anders dan gaan voor "safety first!". En pas als Corona definitief verslagen is weten we echt de antwoorden.


En natuurlijk zal dan blijken dat sommige maatregelen niet nodig zijn geweest, maar met de kennis van toen toch een goede beslissing zijn geweest. Ik hoor het commentaar nu al: " ik heb altijd al gezegd dat dat niet nodig was" en zo. En wat te denken van mensen die de regering dan gaan aanklagen wegens onverantwoord beleid. Ook dat gaat komen, wacht maar af. En natuurlijk moeten we evalueren en leren van de gemaakte fouten, zodat we een volgende keer, in wat voor vorm dan ook, beter voorbereid zijn.


Terug naar badminton, anders wordt deze blog veel te lang. Sinds 11 mei hebben we toestemming van de gemeente om buiten te badmintonnen met onze vereniging op het CruyffCourt bij de hal. Zondag 17 mei gingen we onder aanvoering van gelegenheidstrainer Jeroen aan de slag met warming-up, lichte conditietraining en spelen op de velden met net. De resultaten hiervan hebben jullie hopelijk gezien op onze website of in de groepsapp. Ondanks de harde wind, waardoor we gewoon niet normaal konden overslaan, zag ik het helemaal zitten. De wervende promotievideo's van de Bond bekeken, de netten prima voor buiten aangepast, we hadden niet allen ringen voor om de bestaande shuttles maar ook de veelbesproken airshuttles besteld (ja, die uit die wervende video's). Maar met te veel wind is het gewoon niet te doen. En tot nu toe waait het steeds te hard op de woensdagen en de zondagen. En bij veel aanmeldingen zouden we ook alleen conditietraining kunnen doen. Hiervoor hebben we wel een ondergrens gesteld en die hebben nog steeds niet gehaald. Dus bij die ene keer is het tot nu toe helaas gebleven. Maar wie weet vanavond, er staat voor de verandering geen wind.


Uiteraard blijven we proberen en wie weet gaat de wind nu eens een paar weken liggen en komt het buiten badmintonnen alsnog op gang bij Novum. Ik weet dat er inmiddels boven verwachting veel airshuttles zijn besteld door de verenigingen in het land. En wij krijgen ze vandaag! De voorraad is telkens weer op. Maar misschien moeten we wachten tot 1 juli. Er is een kans dat we dan weer in de hal mogen spelen. Anderhalve meter Badminton met een deadzone voor in het veld. Nog geen dubbels eerst maar wel weer badmintonnen zonder wind! Weer een stap vooruit!


En als ik dan weer wat creatief begin te denken: trainen kan wel met 4 spelers op een veld, je moet je alleen aan je vaste plekje houden dan loopt niemand gevaar, maar als we nu eens 2 velden opofferen, veld 2 en 6. De andere 5 banen tijdelijk iets vergroten en ieder een eigen deel van het veld, met tussen de beide spelers ook weer een deadzone (iedere shuttle die jij in de deadzone slaat is een direct punt voor de tegenstander) dan kunnen we misschien toch met 20 spelers te gelijk dubbelen. Want dat is wat we het liefste doen!


Ja, Vosje blijft positief denken en houdt de moed erin.25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Vosje 2

Bosbrand tijdens de ADR Sportieve medebosbewoners. Inmiddels hebben we een verrassende Algehele Dierenraad (ADR) achter de rug, waarvoor gelukkig veel dieren hun warme, veilige holletje, nestje, leger

bottom of page